Over mij

Artina Oppenhuizen Ik ben Artina Oppenhuizen, ondernemer van de Plantloretuin “De Goede Hoop” in Joure. Toen ik 11 jaar was, liep ik met mijn vader in een weiland en vertelde hij mij over de weidebloemen, o.a. over het vlasleeuwenbekje, de boterbloemen en koekoeksbloemen. Ik heb toen een herbarium aangelegd, dat er nog steeds goed uitziet. Het kan zijn dat toen de liefde en interesse over alles wat groeit en bloeit ontstaan is.

Later, met de biologielessen gingen we er soms op uit en bezochten we o.a. de tuin van Le Roy in Heerenveen. Die wijze van tuinieren sprak me aan. De interesse in de natuur is alleen maar gorter geworden.

Jaren geleden heb ik een driejarige kruidenvakopleiding gedaan. Met alle vergaarde kennis hebben we de tuin drastisch veranderd in een eenvoudige planten- en kruidentuin. Planten en bomen die bij ons horen en zich op hun gemak voelen in ons klimaat en op onze bodem. Dat betekende wel dat de coniferen, exotische “tropische” planten plaats moesten maken voor de wilg, els, berk en vlier. Het is een ecologische tuin geworden. Er komt dan ook geen spatje gif in de tuin. Onze groente krijgt al onze aandacht om tot gezond voedsel te groeien.

Bloemen zoals de paardebloem, brandnetel, witte dovenetel, boterbloem, kortom de planten die bijna niemand in de tuin wil hebben, de “verschoppelingen”, staan in onze tuin mooi te zijn. Waar het bij mij vooral om gaat is het verhaal over de plant. Vooral als je bedenkt dat de oermens er al mee bezig was. Dat maakt plantlore erg boeiend. Daarom heb ik gekozen voor de tuin die is zoals ze is. Met veel plezier vertel ik bezoekers over alles wat hier groeit en bloeit.

Van de onbespoten planten maak ik een thee. De meeste planten worden gedroogd op de droogzolder. Soms maak ik er een tinctuur van, alles op verantwoorde wijze.

Smeerwortel, goudsbloem of vogelmuur, het zijn nuttige kruiden voor het maken van zalven. Planten zijn trouwens niet alleen bij lichamelijke klachten te gebruiken, ze zijn ook heerlijk voor soepen, sauzen, combinaties voor de sla en in baksels. ’s Zomers maak ik bijvoorbeeld heerlijke rabarbertaart, rodebessen- of aardbeientaart, alles wat de tuin per seizoen te bieden heeft, wordt gebruikt.

Andere opleidingen op dit gebied die ik gevolgd heb zijn klassieke spier – en ontspanningsmassageopleiding, voetreflexzonemassage. Ook is de cursus Quantum Touch afgerond.